Rebalansering mot 700 millioner
Optimums ferske Balanced Fund har blitt meget populært. Ved inngangen til desember 2015 har kunder tegnet seg for nær 675 millioner kroner i fondet. Dette er langt over målet på 270 millioner kroner etter ett års drift, da fondet ble etablert 24.november 2014.
Målet var opprinnelig 460 millioner kroner til forvaltning etter to års drift. Dette målet er således også langt over nådd.
Fondet foretar jevnlige rebalanseringer mellom aksjer og renter, for å sikre optimal avkastning. De kundene som har vært med siden starten hadde per 24.november 2015 en avkastning på 11,2 prosent. Fondets avkastning inneværende år, hittil, er på 8, 59 prosent. Fondet er evigvarende og kundene kan når som helst løse inn sine andeler.
100 kunder på fire møter
Våren 2015 var forvalter Matthias Hoppe fra Franklin Templeton Investments på en presentasjonsrunde i alle Optimums lokaler. Sammen med kollegaen Stefan Nordenberg og Optimums direktør for Asset Management Kjell-Gunnar Fjeldstad orienterte de Optimums kunder om den meget gode utviklingen i fondet siden oppstarten i fjor. Til sammen deltok nær 100 kunder på investeringsseminarene i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim.
I forvalter Matthias Hoppe sin oktober-rapport 2015, varsles det spesielt for gode muligheter til oppgang i Japans økonomi og børs.
Krevende balansekunst
En viktig årsak til lanseringen av Optimum Balanced Fund er at det for den enkelte investor er meget krevende å balansere egen portefølje. Med dagens dokumentasjonskrav er dette ressurskrevende å gjennomføre på jevnlig basis, samtidig som det kan medføre både transaksjonskostnader og skattemessige konsekvenser for den enkelte kunde. Den beste løsning ble derfor å lansere et fond-i-fond som skulle være aktivt forvaltet og gjøre jevnlige rebalanseringer. Etter mange simuleringer og studier falt valget på en fordeling av aksjer og renter med en 60/40 prosents vekting. I skrivende stund er aksjeporteføljen på vel 64 prosent og renter med 34 prosent og resten i kontanter. Fondet investerer i hele verden, men det amerikanske og det norske markeder dominerer. Fondet forvaltes ut fra et norske kroner-perspektiv.
Franklin Templeton Investments
-Istedenfor å etablere en egen forvaltning ønsket vi å knytte til oss en ekstern forvalter med gode resultater over lang tid. Valget falt på Franklin Templeton Investments, siden vi både kjenner denne forvalteren meget godt etter et langt samarbeid tidligere, samt at de kan vise til særdeles gode resultater innen både aksje- og renteforvaltning, sier Optimums direktør for Asset Management Kjell-Gunnar Fjeldstad.
Franklin Templeton Investments har over 65 års erfaring og forvalter i dag 920 milliarder dollar. For å sette den enorme summen i et perspektiv, så er dette tre ganger større enn dagens samlede bruttonasjonalprodukt i Norge.
Som ”Oljefondet”
Kort sagt innebærer rebalanseringsprinsippet at det kjøpes aksjer i fallende markeder og selges i stigende. Dette er samme fremgangsmåten som Statens Pensjonsfond Utland (”Oljefondet”) med gode resultater over tid, følger. For den enkelte kunde kan det være en utfordring å følge en slik strategi.
-Det er nok mye av årsaken til at vi har sett så stor etterspørsel etter investeringer som fortløpende allokerer til de markeder og aktivaklasser som til enhver tid har best potensiale for god risikojustert avkastning, understreker Fjeldstad.
Fortsatt mulig å investere
Et år etter etableringen av Optimum Balanced Fund har det alt oppnådd et volum på nær 700 millioner kroner. Dette tallet vil ventelig øke, siden det ikke er satt noe tak på fondets investeringsramme.
-Det er fullt mulig for både eksisterende og nye kunder å tegne seg for andeler i fondet. Det har ingen lukketid og dets størrelse er avhengig av hvor mange kunder som ønsker å investere. Så langt har over 600 Optimum-kunder tegnet seg som investorer i Optimum Balanced Fund. De kan også løse inn sine andeler når det måtte passe dem. Denne fleksibiliteten er nok en viktig årsak til den store interessen, samtidig som jo mange vet at Franklin Templeton Investments har en lang og meget god track-record å vise til, sier Fjeldstad.