IT- gründer knytter ting til internett

Les om IT- gründer Erik Fossum Færevaag og hans banebrytende selskap Disruptive Technologies. De satser på en ny sensor som kan bli lansert i løpet av høsten 2015.

Den lille firkanten er mindre enn et frimerke. Den er stappfull av teknologi. Sensoren er et av de første produktene som det ferske selskapet Disruptive Technologies etter planen lanserer internasjonalt til vinteren.

  • Nytt spennende norsk teknologiselskap
  • 8 patentsøknader i USA
  • Ting knyttes til internett

Gründeren av selskapet, Erik Fossum Færevaag (38), sier de har utviklet banebrytende produkter for et marked med et enormt potensiale. I korthet heter det: Internet of Things (IoT).

– I dag er svært få fysiske gjenstander og objekter knyttet til internett. Hele 99,4 prosent av alle fysiske gjenstander er faktisk ikke knyttet til internett. Vår teknologi gjør at mange fysiske gjenstander nå enkelt og effektivt kan knyttes til en datamaskin. Flere estimat tyder på at det innen 2020 vil være så mange som 50 milliarder fysiske gjenstander koblet til internett. I tillegg er det et potensiale på nye 212 milliarder gjenstander. Det er klart at inntektspotensialet dermed er hinsides høyt. Dette er en utvikling vi ønsker å delta i, sier den entusiastiske gründeren og skuer opp mot en sjeldent skyfri Bergens-himmel.

Banebrytende, ikke forstyrrende
Det var høsten 2013 at Erik Fossum Færevaag etablerte selskapet med det litt underlige navnet Disruptive Technologies, som oversatt kan bli noe sånt som ”forstyrrende” teknologi.

– Det er en måte å tolke navnet på. Internasjonalt tolkes det langt oftere som banebrytende teknologi. Det liker vi, for det er det vi arbeider med, sier Erik Fossum Færevaag.

Selskapet har akkurat flyttet hovedkontoret sitt fra Laguneparken til Telenorbygget like ved Flesland Flyplass i Bergen. Selskapet består av til sammen 13 medarbeidere, der de fleste har tilhold i Bergen og resten er fordelt på avdelingskontorene i Trondheim, Oslo, Århus og München.

Hemmelighetsfull
Det første vi må gjøre i det vi entrer selskapets kontor i Bergen er å skrive under en taushetserklæring.

– Selskapet er et av mange som utvikler ny teknologi for IoT sier Erik.

– Markedet er ifølge gründeren voldsomt stort, uoversiktlig og preget av mye støy. Det er mye teknologi som utvikles i dag som er inkrementell utvikling av det nåværende, mens vi tar frem noe absolutt helt nytt som kommer til å erstatte flere av dagens eksisterende løsninger, derav navnet Disruptive Technologies.

I øyeblikket har Disruptive Technologies åtte patentsøknader til behandling i USA. Flere er på vei.

Erik Fossum Færevaag og hans medarbeidere har blant annet utviklet en del prototyper av små chips som er verdens første integrerte kretser av en liten sensor som kan knyttes til internett. Disse sensorene skal, etter produksjon i stor skala, selges til store internasjonale selskaper. Det er sensorløsninger for Internet of Things. Det innebærer robuste og sikre produkt som knytter objekter og gjenstander til internett.

Dører og vinduer
– Inntil videre må vi holde kortene tett til brystet. Men jeg kan si så mye at vi nå har hovedfokuset på å utvikle sensorer til bruk for vinduer og dører. Dette markedet er enormt. Disse små enhetene som er fullstappet med elektronikk vil kunne erstatte for eksempel dagens kostbare alarm-og overvåkingssystemer. Vi arbeider nå med flere store kjente selskaper og institusjoner,  som er på jakt etter sensorer som skal knyttes opp mot internett, sier Færevaag.

38-åringen forteller at den første kunden til det ferske teknologiselskapet vil være et stort internasjonalt selskap – partnerskap er nøkkelen til suksess for det ferske teknologiselskapet fra Bergen.

Beste Master i elektronikk, fem patenter
Erik Fossum Færevaag har en imponerende merittliste å vise til. Han fikk prisen for beste Masteroppgave innen elektronikk da han ble uteksaminert fra NTNU i Trondheim i 2003. Etter endt studietid arbeidet han i en periode over ti år i en rekke kjente teknologiselskaper som Chipcon AS, Texas Instruments, Energy Micro og Silicon Labs, alle lokalisert rundt Oslo. I Chipcon AS var han blant annet med på å utvikle en av verdens mest solgte radiobrikker. Selskapet ble for øvrig kjøpt opp for en milliard kroner i 2005. Også ett av de andre selskapene han arbeidet i, Energy Micro, ble i ettertid kjøpt opp for over en milliard kroner. Færevaag har også i sin karriere søkt og oppnådd mange patenter for løsninger han har utviklet.

– Patentene er alle ulike, men en fellesnevner er nok at dette er patenter for å få lengst mulig batterilevetid for elektronikk, sier han.

Følger drømmen sin
Erik har alltid hatt en drøm om å starte for seg selv. Han forteller at han hele tiden har hatt et sterkt ønske om å starte en virksomhet innen ny og banebrytende teknologi.

– Det er utrolig moro å være gründer, men det er først og fremst hardt arbeid som preger dagene. Fokuset mitt er hele tiden på jobben. Jeg pleier å være her på kontoret i femtiden om morgenen. Deretter er det hjem og ha tid med familien. Som oftest går jeg til sengs samtidig som ungene, ler han. Han er samboer og de har tre jenter på 2, 5 og 8 år.

I ungdomsårene var han svært aktiv innen roing og deltok i internasjonale mesterskap på det norske landslaget på juniornivå. Den aktiviteten blir det lite tid til nå:

– Da sier det seg egentlig selv at det blir lite tid til annet enn jobb og familie. Men jeg stortrives med det, sier Erik.

Elektronikkinteressen
Interessen for elektronikk har fulgt ham hele livet. Erik forteller om en barndom preget av sitt fars yrke innen radio-og telebransjen. Inspirert av sin far syslet guttungen Erik med elektronikk på barnerommet så langt tilbake han kan huske. I dag er han takknemlig for at voksne rundt han lot han få utforske og konstruere, selv om det til tider må ha gått på tålmodigheten løs. I barneårene utviklet han i et ustoppelig tempo nye tekniske duppeditter. 10 år gammel var hele barnerommet hans styrt elektronisk, med tekniske løsninger som han selv hadde pønsket ut. Han laget blant annet sin egen sensor-dings som  styrte gardinene på soverommet hans, etter belysningen som traff vinduene. Regnværsalarm og eget låsesystem som involverte støt for dem som prøvde seg på den låste døren kan også nevnes.

Etter videregående var det helt naturlig at han søkte seg til elektrolinjen på NTNU etter militærtjeneste med marinedykkerkurs og som brannmann på Haakonsvern utenfor Bergen.

– Det er nok rett å si at jeg alltid har vært en nerd innen elektronikk, sier han med et stort smil, mens han viser oss rundt i selskapets lokaler.

Mistet moren som treåring
Hans dialekt er østlandsk til tross for at han har bodd i Bergen siden han var tre. Som treåring mistet han sin mor i en bilulykke på østlandet hvor også Erik var passasjer. Erik har ingen minner av sin mor, men er sikker på at dette har preget ham.

– Jeg har snakket med og hørt om andre som har hatt en lignende traumatiske opplevelser tidlig i livet. Jeg var veldig heldig oppi det hele med mange gode voksenpersoner rundt meg, og etter noen år en komplett familie, men tror at det nok har preget min innsats både på skolen, i idretten, i studietiden og arbeidslivet, sier han ettertenksomt.

God personlig Optimum-dialog
Opp gjennom årene har Erik Fossum Færevaag bygget opp egne private verdier. Nå er han i ferd med å bygge nye verdier, i selskapet sitt Disruptive Technologies. Men det er fysiker og elektronikkteknolog han er, ikke økonom.

– Kanskje derfor er jeg Optimumkunde. Jeg opplever uansett at Optimum har en meget fleksibelt tilpasset investeringsstrategi i forhold til sine kunder. De lytter på meg og følger opp mine ønsker. De er flinke og gode på personlig og tett dialog, noe jeg setter pris på, sier Erik, som også sitter i representantskapet til den lokale banken, Fana Sparebank.

Åpen for nye investorer
I selskapets oppstartfase fikk Disruptive Technologies støtte på maks-beløpet fra Innovasjon Norge.

– Dette var viktige penger for oss i en fase hvor jeg ansatte de åtte første som også er   med-gründere. De ønsket å investere, og jeg har investert egne midler i selskapet, som jeg nå har en 50 prosents eierandel i, sier Erik Fossum Færevaag.

Det er hevet over tvil at det er voldsomt  potensiale for en investering i Disruptive Technologies dersom de lykkes med sine ambisiøse mål. Verdsettelsen før selskapet eventuelt  går ut i markedet vil typisk være lav i forhold til det fremtidige inntjeningspotensialet.

– Så langt har flere investormiljøer banket på vår dør. Vi er nå åpen for å få inn flere eksterne eiere, dersom det er nødvendig for videre vekst i et spennende marked. Derfor har vi planer om en emisjon høsten eller vinteren 2015.