Produktivitet er daglige forbedringer, som Dale og Ekornes viste
- Det er min personlige erfaring at det eneste som er konstant i en virksomhet er kontinuerlig behov for endringer, eller sagt mer direkte: Forbedringer, sier direktør i Optimum ASA, Hans-Petter Angell. han trekker her frem to eksem- pler på hva begrepet produktivitet egentlig dreier seg om, fra Dale of Norway og Ekornes: lærebokeksempler på dette, fra Dale of Norway og Ekornes:
Økt produktivitet og nyskaping er nøkkelen til suksess
Optimums direktør Hans-Petter Angell mener virksomheter hvor daglige forbedringer ikke er en aktiv del av bedriftskulturen, lykkes en sjelden over lang tid.
Risikoen for at det da går mot nødvendigheten for større og mer dramatiske omstillinger vil være overhengende. Noen ganger ser vi at det har gått så langt at virksomheter som kunne vært liv laget, blir nedlagt fordi endringene kommer for sent.
Innovasjon er langt mer enn teknologiske nyvinninger. Det omfatter også utvikling av mer lønnsomme produkter og produksjonsmetoder. Innovasjon handler faktisk ofte også om kostnadsreduserende tiltak, rett og slett bedre drift gjennom nytenkning i prosesser.
Dale of Norways omstilling
Angell mener at mye kan tyde på at det dramatiske fallet i oljeprisen kan gi et be- tydelige bedre fokus på fremtidsmulighetene for den delen av norsk produksjon som ikke er oljerelatert. Under finanskrisen i 2008 var det nedslående å høre tidligere NHO president Jens Ulltveit-Moe fremstå som dommedagsprofet, og uttale “dette er slutten på tradisjonell norsk produksjon”. Heldigvis er det mye gode eksempler på at han tok fullstendig feil.
-Jeg fikk selv muligheten til å lede en virkelig tradisjonsrik, tradisjonell norsk industrivirksomhet, Dale of Norway, gjennom en kritisk fase fra 2008 til 2011. I en tradisjonell norsk tekstilproduksjon presterte en kreativ produksjonsledelse sammen med dyktige produksjonsarbei- dere å øke strikkekapasiteten med 50 %, til marginalt høyere kostnad med samme antall ansatte. Dette gjorde det mulig å flytte hjem den delen av strikkingen som tidligere var flyttet til Kina. Det kunne produseres billigere i Norge. Dette er et eksempel på lønnsomhetsbetydningen av økt produktivitet og innovativ prosess. Bedriften gikk fra tap til god lønnsom- het. I denne kritiske fasen for bedriften var det også av avgjørende betydning at Innovasjon Norge bidro med risikokapital. Dette var på et tidspunkt da ingen andre finansieringskilder var tilgjengelige. Dette var god og viktig anvendelse av offentlige ressurser, og var avgjørende for å etablere ny lønnsomhet og å sikre fremtidige arbeidsplasser, sier Angell.
Ekornes sin omstilling
Innovasjon trenger ikke å bety ny teknologi, men ny teknologi kan være avgjørende over tid og i vurderinger av hvordan det kan skapes lønnsom produksjon i et høykostland som Norge.
- Min tidligere arbeidsgiver, Ekornes - konsernet, er ett annet godt eksempel på hvordan tradisjonell industri kan produsere effektivt i Norge. Innovasjon i både produktutvikling og teknologi gjennom økende automasjon har der skapt flere arbeidsplasser, men gjort lønnskostnaden for hver produserte enhet så lav at den ikke er til hinder for å holde produksjonen i Norge. Fra min tid i tekobransjen fikk jeg se mye av den samme dyktigheten og forbedringskulturen knyttet til innovasjon i produksjon og drift. Eksempler her er bedrifter som Janus og Rauma Ullvare. Dette er alle tradisjonsrike, tradisjonelle norske industribedrifter som har lykkes med å holde produksjon i Norge, ja gjennom innovasjon, men selvsagt også god ledelse og eiere som er “hands on” hele tiden. Ulltveit- Moe tok feil, sier Hans-Petter Angell.