Marianne Rieber ønsker
ØKT STØTTE TIL FORELDRELØSE BARN
En av Bergens rikeste, Marianne Rieber, ble selv adoptert fra Sør-Korea. Nå engasjerer hun seg for å hjelpe foreldreløse barn i Uganda. Hun håper at hennes bidrag og dette intervjuet i Optimum-Magasinet, kan få andre til å støtte arbeidet for barn i nød.
– Det er så stor fattigdom og nød i verden. Jeg er opptatt av at vi som har anledning, bidrar slik at vi kan redde flest mulig barn vekk fra gatene og inn i sikre og gode oppvekstforhold. Dersom et intervju i Optimum-magasinet kan bidra til dette, vil det glede meg stort, sier Marianne Rieber.
Selv om familievirksomheten Rieber & Søn AS og deres investeringsselskap Atlantis Vest har preget de lokale nyhetene i Bergensområdet i mange tiår, har Marianne Rieber valgt å holde en lav profil.
Bring Children from Streets
Hun uttaler seg sjelden til media. Hun liker å arbeide med det hun er engasjert i, - i det stille. Ved salget av familievirksomheten Rieber & Søn til Orkla i 2013 ble Marianne Rieber, i likhet med resten av familien, tilført til sammen vel fem milliarder kroner. Dette er verdier som familien nå ønsker å investere i nye virksomheter og arbeidsplasser. Dette er noe Marianne overlater til sin far og sine brødre. Hun er langt mer engasjert i sitt eget barnebokforlag og i arbeidet for organisasjonen ”Bring Children from Streets”.
Richard Kiwanukas store innsats
Marianne Rieber får ikke rost sin gode venn Richard Kiwanuka nok. De ble kjent med hverandre i 2004, etter at Richard hadde sendt henne en søknad om støtte til Nsumba Barnehjem i Uganda. Marianne falt for hans tilnærming. Han hadde kommet seg til Norge som foreldreløs via FN-kvoter og hadde klart seg bra. Nå ville han gi tilbake så mye han kunne. Til de mange foreldreløse, fattige barna i Uganda. Mange av dem hadde sykdommer som HIV og AIDS.
– Jeg møtte Richard og vi ble gode venner. Hans innsats for andre er formidabel og har gitt svært gode resultater. Jeg støttet derfor med glede hans flotte arbeid, men under en klar forutsetning: Mitt navn skulle ikke bli eksponert offentlig.
– Hvorfor?
– Fordi jeg har et litt kjent navn, i hvert fall i Bergen og slike gaver kan lett bli misforstått.
– Men nå kan vi skrive om det?
– Ja, Richard har sagt til meg at dersom jeg kan bidra til å sette et økt fokus på det viktige arbeidet som ”Bring Children from Streets” gjør i Uganda, så kan det bidra til at organisasjonen kan få enda mer støtte fra folk i Norge. Da kan organisasjonen hjelpe enda flere foreldreløse barn, som jo er veldig viktig. Derfor har jeg lyttet på Richard, som mener at mer åpenhet bidrar til mer kunnskap og dermed mer positiv handling, sier Marianne Rieber.
Cecilia Brækhus goodwillambassadør
I de siste årene har ”Bring Children from Streets” også fått mer oppmerksomhet og dermed bidrag som følge av at de har fått såkalte Goodwill-ambassadører. En av dem er den hardtslående bokseren Cecilia Brækhus, også hun adoptert, fra Colombia.
– Det er så bra at Cecilia engasjerer seg! Hun er en sånn flott atlet med utrolige prestasjoner, sier Marianne Rieber.
Hun og Cecilia har blitt gode venner som følge av samarbeidet med ”Bring Children from Streets”. De har reist flere ganger til Uganda og de har vært på Nordkapp sammen. Når de tre Marianne, Cecilia, og Richard er samlet i Norge representerer de fire kontinenter med opprinnelse fra Colombia, Uganda, Sør-Korea og Bergen.
Sportsinteressert
Marianne er altoppslukende interessert i idrett og får med seg nesten alt av EM, VM, OL og andre stevner og kamper. Hun er lidenskapelig Brann-supporter med fast sete på Stadion og hun har kontor der hun ser rett ned på beryktede ”Fotballpuben” der Brann-supporterne har sitt tradisjonelle vanningshull.
Imponerende bokproduksjon
Til daglig styrer Marianne Rieber det lille barnebokforlaget Mangschou Forlag. Den første boken kom ut i 1998. De påfølgende 16 årene har forlaget gitt ut en imponerende lang rekke av bøker. Godt over 150 bøker har det blitt til sammen. Mange av disse bøkene har mottatt veldig gode omtaler og har fått høye priser og utmerkelser fra det litterære Norge. I denne artikkelen har Marianne Rieber selv plukket ut noen eksempler på slike bøker, som enten betyr noe helt spesielt for henne, eller som har mottatt utmerkelser for sitt faglige høye nivå.
Bakgrunnen for at det ble forlagsbransjen for Marianne, er at moren Anne i mange år hadde jobbet på blindebiblioteket i Bergen og var meget engasjert i bøkenes verden. Mor og datter etablerte Mangschou Forlag i 1997. Moren har de siste årene trukket seg ut av den daglige driften. I dag består forlaget av Marianne som overtok ledelsen i 2007, samt de to medarbeiderne; salgs-og markedsansvarlig Evy Singstad og Petra Jonsdatter Helgesen som følger opp forfatterstaben.
Bestselleren ”Ella”
I disse dager lanserer Mangschou Forlag den niende barneboken i rekken av ”Ella”-serien.
– Det er vel vår største kommersielle suksess. Det er klart at vi skal drive fornuftig og tjene mer penger enn vi bruker. Men på den andre siden er jeg redd for at bokbransjen og barneboksjangeren blir for kommersielt innrettet. Derfor satte jeg lite pris på kuttene som kom i de litterære støtteordningene vi har i Norge. Men på den andre siden: Jeg ser positivt på fremtiden. Vi må bare søke å hele tiden tilpasse oss nye betingelser. Derfor er det viktig for oss å finne nye kanaler for våre bøker. Bibliotekene er her en viktig aktør, siden det er de som via innkjøpsordningen står for mye av etterspørselen etter våre bøker, sier Marianne Rieber.
Yndlingsbok: Greven av Monte Cristo
Hun har alltid likt å lese bøker. Selv om det går i barnebøker på jobben så er det en voksenbok hun alltid vender tilbake til:
– Det er så mange gode forfattere. Men den boken jeg alltid vender tilbake til, det er Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas utgitt i 1844. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har lest den. Den er bare fantastisk!
Dermed fikk Marianne Rieber også komme med et godt bok-tips for høstmånedene.
Optimum-kunde
Selv om Marianne Rieber disponerer meget store verdier, benytter hun lite tid på å følge opp sine investeringer.
– Du, det har jeg ikke så mye greie på. Derfor er det betryggende at deler av mine verdier blir forvaltet på en langsiktig, seriøs måte av Optimum. Jeg har vært kunde i mange år og opplever at de gjør en veldig fin jobb. Jeg er egentlig opptatt av andre ting enn penger, sier Marianne Rieber i et sjeldent intervju med Optimum Magasinet.
DEN DRAMATISKE RIEBER-HISTORIEN
Marianne Rieber sin stamfar, Paul Gottlieb Rieber, kom til Bergen under særdeles dramatiske omstendigheter. Han var åtte år gammel da emigrantskipet ”De Zee Ploeg” strandet utenfor Herdla september 1817.
Emigrantskipet som var på vei fra var Amsterdam til Philadelphia kom ut for et forrykende uvær, der stormen herjet i 18 dager. Skipet var mangelfullt utrustet og kom helt ut av kurs. Mange omkom under overfarten, deriblant Paul Gottlieb sin far, som falt ned fra tredje til annet dekk under stormen. De overlevende etter forliset ble fraktet til Bergen og innlosjert hos familier i byen. Like etterpå døde også Paul Gottlieb Riebers mor etter å ha født et dødfødt barn.
Dermed stod den lille Paul Gottlieb Rieber sammen med sine fem søstre foreldreløs i en fremmed by. Rieber-barna ble tatt opp i ulike familier i Bergen.
I 1839 etablerte Paul Gottlieb Rieber, selskapet P. G. Rieber.
Under omskiftelige tider med krise, krig og gjenreising, ledet stifterens sønnesønn, Fritz C. Rieber bedriften godt. I tiden etter 1950-årene var det en meget stor vekst for selskapet. Ekteparet Tordis og Fritz C. Rieber adopterte sin eneste sønn, Bjarne fra Danmark i 1942. Senere adopterte Bjarne Rieber i 1970 den to og ett halvt år gamle Marianne Rieber fra Sør-Korea.
Det er således historiens kraftlinjer i Rieber-familien, at foreldreløse barn har blitt adoptert.
Barnehjem og barneby
Richard Kiwanuka kom til Norge i 1995 fra Uganda som 16-åring. Da han var 17 år gammel startet han organisasjonen Bring Children from Streets ved bruk av egne midler – stipend - som han sendte til Uganda for å hjelpe gatebarn.
Han jobber med å bedre livsvilkår for foreldreløse barn i Uganda, og i 2007 ble han tildelt Ildsjelsprisen for sitt arbeid med Nsumba Barnehjem i Uganda. Han ble utropt til Årets Forbilde av Barne- og likestillingsdepartementet i 2010. Samme år fikk han den internasjonale prisen Top 10. Richard ble tildelt Bergen kommunes likestillingspris i 2012 og i 2013 fikk han prisen Barn av Jorden.
De som ønsker å bidra kan få mer informasjon her: http://www.bringchildren.com