Medie-veteranen Hildrum rappet OL fra NRK

Tidligere toppsjef i TV2 og A-pressen Alf Hildrum snakker ut om sitt lange liv i media, om maktkampen med Telenor, avviklingen av partipressen og kampen med NRK.

  • Bidro til avvikling av partipressen 
  • I maktkamp med Telenor
  • Rappet OL fra NRK

Etter flere tiår med krevende omstillingsprosesser, kutt og upopulære avgjørelser, avsluttet Alf Hildrum (67) nylig 33 år som toppsjef med å gi en saftig ripe i lakken til konkurrentene Telenor og NRK.

Så gav han fra seg sjefsnøkkelen til et TV2-hus i praktslag. Nå skal han slappe av hjemme i Drøbak. I alle fall prøve.

TID FOR HILDRUMSTIMEN:
Etter 33 hekiske år som toppsjef, ser Alf Hildrum (67) frem til å bruke mer tid hjemme i Drøbak, med bl.a familie, sykling, fiske, reise og nylige investeringer gjennom Optimum.

– Denne har jeg krangla mye om i det siste, sier en sommerkledd og opplagt Alf Hildrum i det han viser vei opp den bratte bakken til sitt sjarmerende trehus. Sjølukta blåser inn fra Oslofjorden. Han peker på containeren for papirinnsamling.

Det er kun dager siden han kom hjem etter å ha syklet fra TV2-kontoret i Bergen til TV2-kontoret i Oslo, som et personlig punktum på en mediekarriere som for lengst har nådd lærebøkene. Den hårete turen over vidda markerte, utrolig nok, starten på pensjonisttilværelsen. Og nå er det papirinnsamling.

– Kommunen sier at jeg måtte ta containeren ned til veien for tømming. Men det går jo ikke. Det er ikke plass i de trange gatene, så jeg har ringt og avtalt en annen måte å løse det på. Uansett, velkommen til Drøbak!

MOT STRØMMEN
Kommunens ferske innringer har en imponerende erfaring med å forhandle i gjennom det han mener er rett. Han brukte 18 år, «alle døgnets timer» og utallige kamper på kunststykket med å samle de gamle arbeiderpartiavisene i ett og samme konsern, A-pressen, som endelig kunne yppe med storebror Schibsted. Og tallene blinket allerede blodrødt i TV2 da finanskrisen slo inn og rev bort 400 millioner kroner av reklameinntektene. I løpet av sine første to år gjennomførte Hildrum to sparerunder i TV2, kuttet 150 stillinger og 300 millioner i kostnader. Under forgjenger Kåre Valebrokk hadde man knapt sett sparekniven siden oppstarten i 1991.

I 20 år peilet Hildrum kurs gjennom krevende omstillingsprosesser og upopulære avgjørelser.

– Heldigvis kunne jeg vise til resultater underveis, og historien har i ettertid vist at jeg handlet rett. Både A-pressen og TV2 kom styrket ut av omstillingene, forteller Hildrum engasjert.

– I ettertid er det én erfaring som står frem, som jeg tror vi gjør for lite av som ledere. Spesielt i vanskelige prosesser må man - igjen og igjen - gjenta hva som er målet, hva som er nødvendig og hvorfor det er nødvendig. Formelt og uformelt, i store møter og en til og en. Det handler om å være ryddig og involverende, men ikke minst å forklare så man blir forstått – også blant de som er uenig.

STATSMINISTER-SCOOPET
Det er langt fra dagens naboskap med Oscarsborg festning til 15 år gamle Alf Hildrum, som frimodig reiste seg da lokalavisa kom til hjembygda i Namdalen i Nord-Trøndelag på jakt etter noen til å dekke sportsarrangementer og breaking news. På den tiden var faren sesongarbeider i skogen og ved jernbanen, og ofte arbeidsledig.

– Vi fikk betalt per linje, derfor insisterte vi på at typografene skulle begynne å sette opp idrettsresultatene vi meldte inn på linje etter hverandre, sier Hildrum.

20 år gammel, i 1968, tok han opp lån for å utdanne seg til siviløkonom i Bergen. Hildrum ble politisk aktiv i Arbeiderpartiet, fortsatte å skrive og kastet seg inn i kampen for å skille avisene fra de politiske partiene. Hans mest personlige bidrag er blitt klassisk pressehistorie. Statsminister Odvar Nordli ble syk og hadde bestemt seg for å gå av. Hildrum, som jobbet som journalist på Arbeidernes Pressekontor, nølte ikke et sekund da han fikk muligheten til sprekke nyheten før Nordli og Arbeiderpartiet selv fikk fortalt det.

– Arbeiderpartiet mistet fullstendig kontrollen over nyheten, mens vi fikk påvirke den demokratiske prosessen bak valget av ny statsminister. Det var stort og et bilde på noe av journalistikkens formål: Å skulle tilrettelegge for mer åpne prosesser, sier Hildrum, som senere ledet A-pressen da Arbeideravisenes partitilknytning formelt ble avskaffet.

I BEGIVENHETENES SENTRUM
Alf Hildrum snappet i 2009 rettighetene til å vise Premier League, kronjuvelen i betal-tv-markedet, for svimlende 500 millioner kroner. Noen år senere snappet han rettighetene til å vise indrefileten av sportsbegivenheter, de Olympiske Leker, i 2014 og 2016, mens NRK satt igjen med svarteper. Det ble grunnlaget for tidenes snuoperasjon og nyposisjonering for TV2.

– Det handler om å bryte mønster og tenke utenfor boksen. Strategi er viktig, men det gjelder også å være opportunistisk - gripe mulighetene. Flere av de største grepene jeg har gjort som leder har skjedd fordi jeg plutselig så en mulighet, ikke fordi det sto skrevet i svære papirer at det skulle gjøres. Kjøpet av Premier League-rettighetene er i den kategorien, sier Hildrum.

ENDRET BETAL-TV-MARKEDET
Noe av det første strategen Hildrum gjorde da han overtok som TV2-sjef var å starte en kamp mot kabel-tv-distributørene, som han mente stakk av med for stor andel av inntektene. Etter en fem år lang og sjeldent bitter mediemaktkamp med Telenor, ble partene enig. Strategen Hildrum endret betal-tv-markedet og sikret TV2 aksept for å ta mer penger for distribusjon av innhold i kabelnettet. Det nærmer seg i dag totalt èn milliard i ekstrainntekt for TV2.

– Jeg var sikker på at dette var rette veien å gå, selv da det stormet som verst, og er stolt over å ha vært med på å utvikle TV2 til å bli en mer solid forretning ved å utvikle nettsatsingen og etablere et tredje inntektsben gjennom betal-tv. Det er viktig når reklamemarkedet svinger så mye som det gjør. Betal-tv gir faste inntekter og nett-tv er et marked i stadig vekst, sier Hildrum.

Med blant annet sportsbegivenheter som fotball-VM, Sotsji OL og Premier League, takket Alf Hildrum for seg med en allmennkringkaster og et mediehus i praktslag - med rekordomsetning i 2013 og en markedsandel på 29,5 prosent av seerne i 2014.

MER HØYLYTT?
Hildrum er mannen med de runde svarene, som har kommet i hardt vær for det han har gjort, aldri sagt. Mens forgjengeren Kåre Valebrokk var en synlig kulturpersonlighet, har Hildrum holdt seg unna både rampelyset og sterke personlige meninger.

– Jeg har holdt meg selv veldig i bakgrunn, for meg som sjef har det vært viktig å ikke engasjere meg eller uttale meg slik at det kunne stilles spørsmål ved TV2s uavhengighet og upartiskhet som allmennkringkaster. Og privatlivet har jeg ikke behov for å brette ut.

– Men nå er du pensjonist og fri som fuglen, kan vi forvente at du blir mer høylytt om det du brenner for?

– Ja, kanskje om enkeltsaker.

– Hva vil det være?

– Jeg opprøres når det i det hele tatt stilles spørsmål ved om ikke også Norge må ta sin del av de flyktningene som ender opp i det østlige middelhav, enten de kommer fra Syria eller rømmer fra afrikanske terrorstater. Jeg er opptatt av at vi skal beholde den norske og nordiske velferdsmodellen. For meg er det viktig å støtte opp om de krefter i samfunnet som drar mot å gi like muligheter for alle. Også nå når vi får enda flere som kommer til landet på ulike måter, er jeg opptatt av at vi er i stand til å håndtere det. Det er viktig, og all erfaring tilsier at det styrker produktivitet og verdiskapning.

– Hva skal du ellers gjøre nå som du er pensjonist?

– Roe ned. Reise, fiske, sykle, ha bedre tid til familien. Og jeg vil gjerne engasjere meg i noe samfunnsrelatert, hvis det er behov for det, hvor jeg kan bruke kompetansen min til å gjøre nytte for meg. Mer konkret vil jeg ikke være. Jeg har fått noen henvendelser om styreverv, men vil tenke meg om. Med en grei pensjon, kan jeg prioritere ting som engasjerer meg.

VIL FORVALTE PENSJONEN GODT
Hildrum fikk blant annet med seg 13 millioner kroner i sjefspensjon fra TV2. De siste årene tjente han over tre millioner kroner i året i kanalen. I tillegg solgte han aksjer i A-pressen, som han innkasserte rundt 15 millioner kroner i gevinst for. Som redaktør hadde Hildrum verken styreverv eller private investeringer, men nå står han friere. Det var også bakgrunnen for at han nylig ble kunde i Optimum.

– Jeg ønsker å trygge pensjonen min og er opptatt av å forvalte pengene mine på en god måte. Også er det morsomt å følge med på det som skjer, sier Hildrum, som nylig kom med gode spørsmål på et av Optimums frokostseminar.

Etter 33 år som toppsjef, er det nå hildrumstimen som gir seg til kjenne ved fjorden i Drøbak. Men så var det dette med gamle sirkushester og lukten av sagmugg, da.

– Hvordan blir det med den papircontaineren, tror du?

– Jeg er i stadig dialog med kommunen og presiserer at den beste løsning for alle parter er at de henter den oppe hos meg.

– Tror du det blir sånn?

– Det er alltid spennende å snakke med offentlige myndigheter!